"În cazul în care persoana impozabilă îndeplinește vreuna dintre condițiile de anulare menționate, organul fiscal va emite și decizia de anulare a înregistrării în scopuri de TVA de la data înregistrării. Ca urmare, vor fi comunicate persoanei impozabile atât certificatul de înregistrare în scopuri de TVA, cât și decizia de anulare a acestei înregistrări", potrivit ANAF.
Documente Necesare Eliberare Certificat De Inregistrare In Scopuri De Tva
În cazul în care persoana impozabilă îndeplinește vreuna dintre condițiile de anulare menționate, organul fiscal va emite și decizia de anulare a înregistrării în scopuri de TVA de la data înregistrării. Ca urmare, vor fi comunicate persoanei impozabile atât certificatul de înregistrare în scopuri de TVA, cât și decizia de anulare a acestei înregistrări.
În cazul persoanelor impozabile care solicită înregistrarea în scopuri de TVA potrivit art.316 alin.(1) lit.a) din Codul fiscal, respectiv înainte de realizarea de operațiuni (de la înființare), existența faptelor înscrise în cazierul fiscal se verifică cu ocazia înființării, prezentarea certificatului de cazier fiscal fiind obligatorie la înființare (potrivit dispozițiilor art.8 alin.(1) din Ordonanța Guvernului nr.39/2015 privind cazierul fiscal). Totodată, potrivit art.8 alin(5) din același act normativ, se interzice autorizarea operațiunilor prevăzute la alin. (1), în cazul în care în cazierul fiscal există înscrise informații privind faptele și situațiile prevăzute la art.4. Ca urmare, în cazul acestor persoane impozabile organul fiscal va emite certificatul de înregistrare în scopuri de TVA pe baza solicitării de înregistrare.
Certificatul de platitor de TVA este un certificat similar celui de inregistrare al firmei care dovedeste faptul ca firma este inscrisa ca platitor de TVA si are dreptul sa factureze cu TVA. Facturarea cu TVA nu este constransa de intrarea in posesie a certificatului doveditor, ci de optiunea de a deveni platitor de TVA prin inregistrarea la Registrul Comertului sau prin depunerea declaratiei 010 la Administratia Financiara. Certificatul este totusi util in relatia cu clientii si furnizorii, care pot solicita o dovada in acest sens.
Pentru eliberarea certificatului, trebuie sa mergeti la Administratia Financiara, prezentand urmatoarele documente:- cerere eliberare a certificatului de inregistrare in scopuri de TVA pentru comerciantii care se inregistreaza in scopuri de TVA de la infiintare (gasiti model aici, doar prima pagina*)- copie CUI- imputernicire pentru eliberare certificat TVA (descarca model de aici)- copie CI/BI a imputernicitului
Certificatul de înregistrare în scopuri TVA intracomunitar și Codul TVA intracomunitar se obțin prin depunerea la ANAF, prin intermediul SPV, a declarației 700, împreună cu o copie după certificatul de înregistrare (CUI-ul fimei). În unele cazuri, se solicită și depunerea unor documente suplimentare, precum ultima balanță (în cazul firmelor cu istoric) sau a unui memoriu justificativ.
Pentru înregistrarea (luarea în evidență) fiscală a companiei și atribuirea unui cod fiscal, formularul privind luarea în evidență fiscală trebuie să se transmită pe cale electronică Administrației Financiare Chemnitz-Süd. În plus, este posibil să fie necesare și alte documente. Acestea sunt indicate în formularele pentru înregistrarea fiscală și se vor solicita separat de către Administrația Financiară Chemnitz-Süd.
Din punct de vedere legislativ, procedura de obținere a codului de TVA nu a suferit nicio modificare, așa încât termenele și documentele necesare au rămas neschimbate. Totuși, în practică, o companie care optează pentru obținerea codului de TVA ulterior înființării va constata că declarația pe proprie răspundere depusă online este respinsă de sistemul administrației fiscale, cu justificarea că aceasta a fost abrogată prin HG 340, deși în textul hotărârii nu există o asemenea prevedere.
Așadar, în acest moment, pentru contribuabili este neclar ce procedură trebuie urmată și ce documente sunt necesare în vederea înregistrării în scop de TVA, întrucât, deși ordinele ce reglementează această acțiune sunt încă în vigoare, în practică, sistemul nu mai permite, începând cu luna mai a acestui an, utilizarea procedurii simplificate.
În plus, anumite administrații încă solicită documente precum declarațiile administratorilor și asociaților cu privire la cazierul fiscal pentru eliberarea codului de TVA, deși, conform procedurii, aceste declarații sunt necesare doar în vederea evaluării riscului fiscal, analiză pe care autoritatea nu o mai realizează în momentul înregistrării, ci ulterior.
Mai jos, va invitam de cititi despre procedura de inregistrare in scopuri de TVA. De asemenea, specialistii nostri va pot ajuta la inmatricularea unei fime sau, daca doriti, puteti accesa platforma LaRegistru pentru a demara procesul de inregistrarea a unei societati in cel mai scurt timp. De asemenea, va putei baza pe noi si pentru ajutor la inregistrarea in scopuri de TVA.
Codul Fiscal contine prevederi si pentru firmele straine care au sedii in Romania, cat si pentru cele care nu aceste sedii, insa desfasoara activitati care se supun platii TVA-ului in Romania. Astfel, pentru prima categorie de societati si persoane impozabile cu sedii fixe, inregistrarea in scopuri de TVA devine obligatorie in urmatoarele situatii:
In cazul persoanelor impozabile si a societatilor care nu au sediu fix in Romania si care nu platesc nici taxe in tara noastra, inregistrarea in scopuri de TVA devine obligatorie in momentul in care realizeaza operatiuni taxabile pe teritoriul Romaniei. Inregistrarea se va face inainte de prestarea sau livrarea serviciilor, respectiv bunurilor.
Desi inregistrarea in scopuri de TVA nu este obligatorie la infiintarea unei firme, administratorii, actionarii sau asociatii acesteia isi pot exprima alegerea prin depunerea catorva documente la Agentia National de Administrare Fiscala (ANAF) din judetul in care firma este inmatriculata.
Odata depasit plafonul de 300.000 de lei, o firma va avea obligatia de a se inregistra in scopuri de TVA in Romania. Pasii pentru obtinerea codului de TVA atat la inregistrarea optionala cat si la depasirea plafonului presupun:
Este bine de avut in vedere ca desi in cazul firmelor aprobarea se emite in ziua depunerii cererii, ANAF poate revoca aceasta decizie in cazul in care documentele depuse sunt neconforme. De aceea, va invitam la luati legatura cu agentii nostri care va pot ghida in pregatirea si depunerea documentelor necesare in vederea obtinerii codului de TVA.
Pentru a usura procedura de inregistrare in scopuri de TVA puteti conta pe serviciile noastre de inmatriculare de firme si de contabilitate. Astfel, noi ne putem ocupa de toate aspectele de infiintare a firmei de la inceput si pana la demararea afacerii.
Actualul regim de TVA cere inregistrarea in acest scop de catre firme si contribuabili care au o cifra de afaceri de cel putin 300.000 RON, pentru restul firmelor aplicandu-se un regim de scutire. De asemenea, este posibil ca firmele sa ceara inregistrarea in scopuri de TVA in mod voluntar (inregistrarea prin optiune).
Principala sursa de lege care prevede inregistrarea in scopuri de TVA este Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal care a fost modificata prin Ordinul nr. 167 din 30 ianuarie 2019 care are mai multe prevederi. Astfel, atat diferitele tipuri de societati care pot fi inmatricualte in Romania, cat si persoanele fizice autorizate (PFA) si intreprinderi pot depune cereri de inregistrare in scopuri de TVA.
Un alt tip de inregistrare in scopuri de TVA este cel pentru operatiuni intracomunitare. Acesta este necesar doar in cazul in care au loc anumite tranzactii intracomunitare cu neplatitori de TVA.
Unul dintre documentele importante care trebuie depuse la inregistrarea in scopuri de TVA este declaratia pe propria raspundere care este necesara tuturor persoanelor impozabile. Asadar, indiferent ca aveti o firma care presteaza servicii sau vinde bunuri organizata ca SRL sau PFA, veti fi nevoit sa depuneti aceasta declaratie la inregistrarea in scopuri de TVA.
Cu ajutorul serviciilor noastre de contabilitate din Bucuresti, inregistrarea in scopuri de TVA devine mult mai usoara. Va putem ajuta si cu infiintarea unei firme in Bucuresti, daca aveti nevoie de servicii complete pentru a derula activitati comerciale in siguranta.
Firmele romanesti pot derula diverse operatiuni economice pe intreg teritoriul Uniunii Europene, insa acestea vor necesita inregistrarea in scopuri de TVA pentru operatiuni intracomunitare. Acesta este un tip special de inregistrare care se aplica neplatitorilor de TVA in Romania, insa pentru cei inregistrati deja in tara noastra, codul obtinut de la ANAF este suficient.
Dupa cum am scris mai sus, exista mai multe operatiuni care presupun inregistrarea in scopuri de TVA. Astfel, livrarea de bunuri este operatiunea prin care este efectuat un transfer de bunuri (marfuri) care este taxata conform Codului fiscal. Prestarea de servicii se refera la orice alta operatiune care nu presupune livrarea de bunuri. Aceasta include inchirierea, cesiunea sau intermedierea de servicii.
Societatile comerciale care doresc sa desfasoare activitati economice in Romania trebuie sa ia in considerare inregistrarea pentru TVA, mai ales daca intentioneaza sa depaseasca plafonul de scutire de 300.000 de lei ca cifra de afaceri. Firmele romanesti au insa si optiunea de a se inregistra in scopuri de TVA, mai exact in sistemul normal de impozitare. Printre documentele ce trebuie pregatite, se vor intocmi si: 2ff7e9595c
Comments